sprinkler1Instalaţiile de stins incendii tip sprinkler sunt instalaţii automate de detectare, semnalizare şi stingere a incendiilor care folosesc ca agent de stingere apa.  Oferă o protecţie sigură şi eficientă împotriva incendiilor atunci când sunt bine alese, dimensionate şi montate corect, exploatate şi întreţinute sistematic şi se prevăd în funcţie de:
  • pericolul sau riscul de incendiu;
  • amplasarea, combustibilitatea şi valoarea construcţiei.

Instalaţiile de sprinklere se utilizează la:

  • construcţii închise din categoriile de importanţă excepţională şi deosebită;
  • platouri de filmare amenajate şi închise, studiouri de televiziune;
  • teatre, magazine universale, depozite de marfă;
  • garaje şi parcări subterane cu mai mult de 50 de autoturisme, precum şi la cele supraterane închise cu mai mult de trei niveluri.

Instalaţia de sprinklere trebuie să fie permanent sub presiune şi se poate realiza în următoarele sisteme: tip apă-apă şi tip apă-aer.

sprinkler2
Sistemele  apă – apă se utilizează pentru protectia cladirilor in care nu exista pericol de inghet.
Principiul de operare este urmatorul: valva care declanseaza alarma in caz de incendiu functioneaza ca o clapeta de retinere normala si genereaza alarma in momentul in care minim un sprinkler se activeaza si se sesizeaza un flux de debit. Tevile racordate la ACS sunt pline cu apa, sprinklerele declansandu-se imediat in caz de incendiu. Camera de intarziere este adaugata pentru a preveni declansarea accidentala a alarmei de incendiu in cazul in care presiunea apei din reteaua de alimentare a ACS -ului nu este constanta.

sprinkler3Sistemele apa-aer se utilizeaza  pentru protectia cladirilor in care nu exista incalzire.
Modul de operare este asemanator sistemului apa-apa, diferenta fiind aceea ca tevile din reteaua de distributie racordate la aparatura de control si semnalizare nu sunt pline cu apa, ci cu aer comprimat sau azot. Astfel, in caz de incendiu sprinkler -ul care se deschide genereaza o cadere de presiune in instalatie necesara pentru a actiona asupra deschiderii valvei si a declansa alarma. Toate componentele sistemului garanteaza o actiune prompta si eficace asupra focului, inca din primele momente. Acceleratorul garanteaza evacuarea rapida a aerului din conductele cu sprinklere permitand apei sa umple conductele si sa actioneze sprinklerele intr-un timp foarte scurt.