Sistemele video au devenit o necesitate imperativa atat pentru asigurarea securitatii prin surprinderea si depistarea abaterilor comportamentale si a manevrelor infractionale in zonele critice din aeroporturi, institutii de stat, cladiri de birouri, centre comerciale, cazinouri cat si prin asigurarea functiei de control si supraveghere a proceselor de productie in situri industriale.
  Sistemul CCTV se compune in principal din diverse camere video conectate la un echipamente central de monitorizare, inregistrare si prelucrare imagini care poate fi un inregistrator video tip DVR (digital video recorder), NVR (network video recorder) sau server echipat cu software de management video.

supraveghere-video

  Camerele video pentru sisteme de supraveghere sunt de o mare diversitate, alegerea lor facandu-se in functie de scopul propus:
– camere fixe;
– camere mobile PTZ ale caror parametrii pot fi controlati de operator de la distanta (pan, tilt, zoom) de la nivelul unei tastaturi cu joystick, utile pentru urmarirea unui eveniment in derularea lui spatiala si capturarea informatiilor dorite prin zoom-area detaliilor;
– camere mobile de tip speed-dome sau rail;
– camere day-night echipate cu filtru IR-cut pentru filtrarea luminii IR in timpul zilei si redarea cu acuratete a culorilor in maniera in care si ochiul uman le percepe. Cand lumina se diminueaza sub un anumit nivel, filtrul IR-cut este automat indepartat si camera trece pe modul de functionare alb-negru in care senzorul capteaza lumina IR. Iluminatoare IR se pot utiliza in conjunctie cu acest tip de camere pentru a creste abilitatea acestora de a capta imagini de inalta calitate pe timpul noptii.

supraveghere-video-4

  Eficienta sistemelor CCTV a crescut odata cu introducerea tehnologiei IP care castiga teren in fata sistemelor analogice prin multiple avantaje:
– transmiterea informatiilor se face pe infrastructura TCP/IP existenta, eliminandu-se operatiile laboroare de cablare pe care le presupune un sistem analogic;
– comparativ cu sistemele clasice de supraveghere, in tehnologia video IP nu mai este nevoie ca informatiile furnizate de camerele de supraveghere sa fie centralizate intr-un dispecerat unic. Datorita posiblitatilor de personalizare si setare de care camerele IP, imaginile transmise de catre camerele de supraveghere pot fi accesate de pe orice calculator conectat la reteaua internet. Prin conectarea camerei la o retea de calculatoare, imaginile transmise de aceasta pot fi urmarite in timp real de la orice computer, fara a fi necesar un program suplimentar, browser-ul standard (Internet Explorer, Netscape) fiind suficient;
– extinderea unui sistem se realizeaza simplu, prin conectarea camerelor IP la reteaua TCP/IP;
– imaginile digitale sunt arhivate pe NVR (network video recorder) sau servere carr pot fi cu usurinta accesate de operator de la distant, prin internet.

supraveghere-video-3