trapa desfumareSistemul de desfumare elimina la aparitia focului fumul, gazele fierbinti, toxice si energia calorica, permitand evacuarea persoanelor, interventia echipelor de interventie si protectia bunurilor. Pentru depozitele inchise de materiale sau substante combustibile cu aria construita mai mica de 10.400m2, trapele pentru evacuarea fumului degajat vor avea o suprafata libera insumata ( sectiunea de trecere a fumului prin deschidere ) de minimum 1% din aria incaperilor sau a compartimentelor respective si vor fi amplasate in acoperisul cladirilor sau cat mai sus posibil la partea superioara a peretilor , repartizandu-se cat mai uniform. Actionarea acestor trape se face atat automat ( de exemplu  fuzibil ) cat si manual la interventia personalului de decizie. Golurile de ventilare naturala permanent deschise practicate in acoperis se insumeaza la suprafata libera necesara evacuarii gazelor fierbinti. Deschiderea trapelor in caz de incendiu se face individual sau in grup.
Optional , in sistemul pentru desfumare si eliminare gaze fierbinti  se pot integra:
  • detectoare de ploaie , care actioneaza inchiderea trapelor la aparitia ploii
  • detectoare de vant care declanseaza inchiderea trapelor la aparitia curentilor de aer cu viteza de pericol pentru integritatea ferestrelor
  • telecomanda radio pentru actionarile trapelor

desfumare-schemaDeclansare electrica
Faza preliminara a unui incendiu este depistata de un detector de fum (optic, avand la baza efectul Tyndall si anume reflexia unui fascicul luminos pe particulele de fum, adecvat in special fumului alb, de particule mari) amplasat langa trapa de desfumare. Informatia este transmisa Centralei de Detectie a Incendiului care comanda actionarea motoarelor electrice. Se poate monta un contact magnetic la nivelul trapei, pentru o semnalizare la nivelul centralei a informatiei  de “Trapa Deschisa”.

Declansare pneumatica
Postul de comanda CO2 permite telecomanda pneumatica a despozitivelor  necesitand o presiune de gaz comprimat pentru a fi actionate la deschidere si inchidere.

Declansare manuala
Deschiderea / inchiderea trapelor se face cu dispozitiv de comanda manuala (troliu). Optional, acesta poate incorpora o ventuza electromagnetica (cu variante 24V/48V – ruptura sau emisie) pentru telecomanda electrica sau un micro-motor pentru telecomanda pneumatica.