sonorizare-picIn cadrul spatiilor publice de genul: fabrici, gari, aeroporturi, imobile de birouri, spatii comerciale, se instaleaza un sistem de sonorizare si adresare publica care are ca scop difuzarea de:
  • mesaje de alarmare preinregistrate
  • mesaje de cautare diferite persoane transmise de la console
  • muzica de ambianta
Difuzarea mesajelor de evacuare se face pe spatiile comune, pentru intreg ansamblul imobilului sau zonal pe fiecare nivel, asigurandu-se astfel un grad inalt de selectivitate.
Difuzarea mesajelor de cautare se face manual pe fiecare nivel sau general, in intreg imobilul.
Structura
Un sistem de sonorizare este alcatuit din:
  • regia de sonorizare (RS), amplasata la receptia imobilului
  • consola pentru difuzarea de mesaje vocale amplasata la receptia imobilului
  • rack-uri in care sunt instalate comutatoare, amplificatoare, preamplificator pentru sursele de muzica (CD-Player, Digital Tuner) si mixer pentru console
  • difuzoare si proiectoare de sunet
Functionare
In conditii de functionare normala, din regia de sonorizare se difuzeaza muzica de ambianta. De la consola se pot transmite diferite mesaje vocale.
In cazul aparitiei unei alarme, centrala care gestioneaza prevenirea impotriva incendiilor transmite prin intermediul unui contact liber de potential pornirea inregistratorului digital de mesaj preinregistrat care va fi difuzat in toate zonele. Difuzarea mesajului de evacuare generala a cladirii se face prioritar, acest lucru fiind asigurat de un modul de prioritate instalat in sistem. Astfel, in conditiile unui incendiu, indiferent de sursa de semnal selectata in sistem, pe oricare zona, va porni difuzarea unui mesaj de evacuare generala. Comanda pornirii acestui mesaj de evacuare generala va fi data in mod automat de catre sistemul de detectie incendiu, cu o temporizare prestabilita conform analizei functionale la incendiu.